Esperyd, Stensholm 1, 571 94 Nässjö, 0739 947 235
Spar några lingon innan du kokar lingonsylt och gör en läcker lingonkaka. Den är godast med lite lättvispad grädde till.
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 1 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsgryn (kan vara svårt att hitta, funkar även med havregryn)
- 3 1/2 dl färska lingon
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk honung smält i vattenbad
Vispa smör och socker så fluffigt det går, tillsätt ägget. Rör sedan ner vetemjöl och gryn.
Bred ut den fasta degen i smord och bröad form med lös kant. Lägg på och tryck ner lingonen lite. Sikta över vaniljsockret och ringla över honungen.
Grädda 25-30 minuter i 225 grader. Var vaksam på att kanten inte blir svart, kan behöva täckas lite mot slutet.