Fårsmäckor på lamm

Fårsmäcka är ett slags färsbiff gjord på lammkött.Färsen ska vara så lös att den liksom ”smäcker” i stekpannan när den klickas ner i det varma fettet. Serveras på Gotland med hemlagat potatismos och massvis med finskuren gräslök eller persilja eller kajpar – den gotländska vildväxande purjolöken. Jag har hittat receptet i ”Nya Annas mat”

  • 300 g lammkött
  • 2 mosade kalla kokta potatisar
  • 1-2 ägg
  • 1/4 tsk mald kryddpeppar
  • 1/2 dl fint hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stötta gula senapsfrön
  • vatten till en rätt lös färs
  • fett till stekning

Blanda allt till en ganska lös färs. Klicka ut smeten i stekpanna och stek som små vanliga pannbiffar.

Servera med hemlagat potatismos och persilja eller gräslök. Ev. också ättiksgurka eller syltade gröna tomater, som är mycket gott till fårsmäcka.