Esperyd, Stensholm 1, 571 94 Nässjö, 0739 947 235
Fårsmäcka är ett slags färsbiff gjord på lammkött.Färsen ska vara så lös att den liksom ”smäcker” i stekpannan när den klickas ner i det varma fettet. Serveras på Gotland med hemlagat potatismos och massvis med finskuren gräslök eller persilja eller kajpar – den gotländska vildväxande purjolöken. Jag har hittat receptet i ”Nya Annas mat”
- 300 g lammkött
- 2 mosade kalla kokta potatisar
- 1-2 ägg
- 1/4 tsk mald kryddpeppar
- 1/2 dl fint hackad persilja
- 1 tsk salt
- 2 tsk stötta gula senapsfrön
- vatten till en rätt lös färs
- fett till stekning
Blanda allt till en ganska lös färs. Klicka ut smeten i stekpanna och stek som små vanliga pannbiffar.
Servera med hemlagat potatismos och persilja eller gräslök. Ev. också ättiksgurka eller syltade gröna tomater, som är mycket gott till fårsmäcka.