Judisk kaffekaka

Spännande och läcker mjuk kaka

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 6 bittermandlar, rivna
  • 6 sötmandlar, rivna
  • 2 1/2 dl gräddfil

Fyllning:

  • 2 msk smält smör
  • 1 1/2 dl farin
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl hackade hasselnötter

Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med gräddfilen. Blanda alla ingrediensen till fyllningen. Smörj och bröa en 2-liters kakform. Häll i hälften av smeten, strö på hälften av fyllningen, resten av smeten och överst den sista fyllningen. Dra försiktigt med en kniv ett varv i formen, så blir kakan lite tigrerad.

Baka i 175 grader ca 60 min. Låt kakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den.