Esperyd, Stensholm 1, 571 94 Nässjö, 0739 947 235
Receptet har jag fått av Marita, en gång när jag var hos henne på sjukbesök. Det är fortfarande efter massor med år den allra godaste äppelkakan jag vet.
- 150 g smält smör
- 1 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör en pajdeg och tryck ut i en pajform. Använder du en med löstagbar kant, lägg ett bakplåtspapper i botten, annars läcker fettet ut i ugnen och luktar pyton.
- 2 dl crème frâiche
- 2-3 äpplen utan skal i småbitar
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop dessa ingredienser och häll i pajformen. Grädda 20-30 minuter i 225 grader. Ställ plåten lite under mitten. Var vaksam på att kanten inte blir för mörk. God att äta som den är eller med lite vaniljsås.